Zarysiwanie na parkingu zgłaszać do AC ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mmmad
    Classic
    • 2012
    • 33

Zamieszczone przez sew1981
    dopompowałem tylko jekieś 0,2 na koło
    Czyli standard

Zamieszczone przez marlena
    ale jakby go jeszcze do porządku doprowadził to by luźniej było
    marlena, to Ty nie masz garażu, tylko jakiś hangar
    Gasolina
  • pawelpap
    Ambiente
    • 2010
    • 182

No i stało się! Jakiś skur... zarysował na parkingu wczoraj w nocy lub dziś rano zderzak (tak dosyć sporo), wpadł jeden czujnik parkowania, i jest deko wgnieciona klapa bagażnika... teraz pytanie zgłaszać to do szkody AC ? Polisę mam w Aviva, udział własny 0 zł, robota na częściach oryginalnych.. jak podpowiadacie jak to wycenią ? Zderzak do malowania czy do wymiany ? Co zrobią z tym czujnikiem i tym wgnieceniem w klapie... czy jak taką szkodę zgłoszę ile procent dodają przy kolejnej polisie ? Help Me!

Komentarz

• oolsztyniak
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6647
      • Superb II combi (3T5)
      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

To chyba jakiś pech bo mi wczorej jakaś menda też porysowała zderzak :evil:
      Tyle mojego , że podjąłem swoje własne śledztwo i chyba znalazłem sprawce.
      Jak zobaczył mnie przy skodzie zaczął się baaaardzo dziwnie zachowywać i nagle zaczął parkować na parkingu po drugiej stronie ulicy gdzie pod blokiem, w którym mieszka jest na prawde ogrom miejsc.
      Ja zgłosiłem wszystko na policję , z tym , że tak jak mówię mam chyba sprawcę.
      Za pewne będzie się to ciągnęło niewiadomo ile i dupa z tego będzie ale wtedy osobiście wypersfaduje właścicielowi golfa co złego zrobił :twisted:

Pojedź do serwisu i zapytaj ile będzie kosztowała naprawa.
      Ogólnie traci się około 10% zniżek przy tego tyu naprawach i jeśli bardziej będzie Ci się opłacało zrobić z AC to rób a jeśli wyjdzie taniej nie zgłaszając tego nigdzie i zrobienie za swoją kase to rób ze swojej , prosta matematyka.

Ogólnie powinni kastrować takich jełopów , którzy przytarli i nawet numeru nie zostawią :evil:
      Była O2 RS 190 km / 436 Nm
      Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• pawelpap
        Ambiente
        • 2010
        • 182

Znalazłem właśnie zderzak w moim mieście używany za 150 zł... podobno w dobrym stanie... została by wówczas ta klapa bagażnika deko wgięta... jak takie coś naprawiają z ac ? Jakaś szpachlę czy jak ? I teraz pytanie bo jak oc + ac wyszło mnie w tamtym roku 1650 zł , czyli samo ac jakies 1200 zł to wychodzi na to że stracę 120 zł ?

Komentarz

• oolsztyniak
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6647
          • Superb II combi (3T5)
          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

na 10% to 10% więc wyjdzie tak jak mówisz 120 zł.
          Robią wtedy wzwyżkę za coś tam.
          Ogólnie jeśli da rade naprawić zderzak bez konieczności wymiany napraw to z AC.
          Kupując nowy zderzak i tak ktoś będzie musiał Ci go wymienić a za to też będziesz musiał zapłacić.
          Szpachla , szpachla i jeszcze raz szpachla
          Była O2 RS 190 km / 436 Nm
          Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• pawelpap
            Ambiente
            • 2010
            • 182

Z wymianą zderzaka nie ma problemu sam ze znajomym to zrobię , raz już zdejmowałem bo myślałem że mi czujnik parkowania padł...

Komentarz

• ruwado
              RS
              • 2009
              • 14885
              • Octavia IV (NX3)

Przelicz - ile stracisz zniżki i ile będzie kosztowała naprawa. Wybierz to co nie kosztowne.
              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• giiiienek
                Ambiente
                • 2007
                • 242

Najlepiej zgłoś do ubezpieczalni niech ci wycenia i wtedy zadecydujesz co dalej robić, zobaczysz czy opłaca ci sie stracić zniżki.

Komentarz

• pawelpap
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 182

Czyli jeśli zgłoszę szkodę, wycenią i się np. rozmyślę nic nie stracę ? Bo ktoś mi mówił chyba że jak tylko zadzwonię z złożę szkodę to od razu odnotowują szkodę... aha i jak mogę się dowiedzieć ile zwyżki dostanę za taką szkodę ?

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14885
                    • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez pawelpap
                    tylko zadzwonię z złożę szkodę to od razu odnotowują szkodę
                    może odnotowują, ale żeby stracić zniżki musi byc wypłata odszkodowania... chyba tak na logikę sobie myślę :roll:
                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• irekk
                      L&K
                      • 2011
                      • 1093
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mnie InterRisk kiedyś tak wpierniczył iż przy drugiej szkodzie (pierwsse było próba kradzieży robione na AC), poradzili mi robić to na szkode AC z regresem. Finał sprawy taki że ubezpieczyciel póki nie dostał pieniedzy od ubezpeczyciela sprawcy nie chciał wydać mi papierka iż była to szkoda z regresem i mając dwie szkody robione z AC w ciągu jednego roku w AVIVIE do której przeszedłem w następnym roku miałem skasowane wszystkie zniżki na AC. Tak więc warto ten fakt też wziąć pod uwagę.

Komentarz

• giiiienek
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 242

Dokładnie dopóki ci nie wypłacą to zniżki ci nie polecą.
                        Wszystko zależy od ubezpieczalni ile procent zabiera standardowo 10% ale wszystkiego mozna sie dowiedziec

Komentarz

• pawelpap
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 182

A miał ktoś doświadczenia z likwidacją szkody AC z Aviva ?

[ Dodano: Czw 25 Sie, 11 08:15 ]
                          Zobaczymy.... zgłosiłem szkodę poczekam na wycenę...

Komentarz

• EŁ
                            L&K
                            • 2004
                            • 1168
                            • Octavia III (5E3)
                            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

ja kupuje ubezpieczenie z opcją ochrony utraty zniżki przy jednej naprawie w roku z AC/OC ( do wyboru) , kosztuje to w Hestii 90 zł za rok i niestety mi sie w tym roku przydało bo jakas menda porysowała mi po złości autko. :evil:

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8160
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez
                              ja kupuje ubezpieczenie z opcją ochrony utraty zniżki przy jednej naprawie w roku z AC/OC ( do wyboru) , kosztuje to w Hestii 90 zł za rok i niestety mi sie w tym roku przydało bo jakas menda porysowała mi po złości autko. :evil:
                              tylko zebys sie nie zdziwił jak bedziesz zmieniał firme ubezpieczeniowa i brał zaświadczenie......w zaświadczeniu bedzie uwzgledniona szkoda - czytałem o tym na necie. Tylko ze chodzilo o PTU np http://opiniuj.pl/38392,ptu.html w PTU to sie nazywała drobna szkoda....
                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• ku_ba
                                Classic
                                • 2010
                                • 25

Re: Zarysiwanie na parkingu zgłaszać do AC ?

jak na wiosnę starszy pan stojąc za mną w korku zdjął nogę ze sprzęgła mająć wrzucony bieg i lekko, naprawdę delikatnie przerysował mi tylny zderzak i wypadł jeden czujnik parkoawnia to ASO skasowało z jego polisy OC za naprawę niecałe 2 600 :|

Komentarz

• conan
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 546

olsztyniak nie przesadzaj z tą szpachlą. Dobry warsztat blacharsko lakierniczy wgniecienia najpierw wyciąga zgrzewarko-wyciągarką a dopiero poźniej minimalne ilości szpachli do wygładzenia powierzchni. A jak nie pękł lakier to i metodą pdr się da bez szpachli :wink:
                                  Moja skodzinka o2
                                  Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• pawelpap
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 182

Tak też powiedzieli mi po oględzinach w aso... najpier wyciągną a później co trzeba potraktują szpachlą... mam nadzieję że bedzie ładnie wyglądać...

Komentarz

Pracuję...